Mecsek Valley kennel

Mecsek Valley kennel

DogCam a Mecsek Valley kennelnél

A sors akarta, hogy a pécsi MEOE irodájában teljesen véletlen találkozzak tenyésztő társammal, Solymos Gyulával, aki már 2008-óta nagy sikerrel üzemeltet Dalmata kennelének weboldalán egy kamerát, amelyet a fél, vagy talán az egész világról figyelnek.Nagy érdeklődéssel hallgattam, amikor arról mesélt, hogy indít egy projektet és weboldalt, lehetőséget adva más tenyésztőknek is arra, hogy a kölykeiket a kamera segítségével bemutathassa tenyésztő társainak, érdeklődőknek, mondhatjuk  röviden úgy is, hogy a nagyvilágnak.

Beszélgetésünk addig-addig ment, még végül felajánlotta nekem, hogy legyen az „of Mecsek Valley” kennel-em az elsők közt aki kipróbálja a kamerájukat, mivel épp alom született két héttel korábban, így mutathatna a kamera a Drótszőrű Foxterrier kölyköket. Az igazat megmondva először nem tudtam mit gondoljak az egész dologról, meglepetésként ért, a számítástechnikához annyit értek amennyi szükséges a mai világban a munkához, hobbyhoz, így eléggé bonyolultnak találtam az egészet, szkeptikus voltam, tartottam a bonyolult kábelezéstől, szükséges tartozékok elhelyezéséről, programok telepítésétől, a programok kezelésétől, lefagyásoktól, na meg egyéb dolgoktól, amik már járnak az internet kapcsolattal.

Mindeközben azért kattogtak a fogaskereket, beindult a kíváncsiság és bizony eszembe jutott az az 5 éjszaka melyet az ellető kennelben töltöttem a szukával várva az ellésre (ami a legrosszabbkor volt július elején a nagy kánikulában) és bizony akkor milyen jó lett volna egy kamera s a szukát a nappaliból felügyelni a notebook monitorján…

A beszélgetés úgy ért véget, hogy egyeztetni fogjuk a telepítés napját, ami bizony el is jött gyorsabban mint gondoltam volna.  Vágjunk bele gondoltam, jöhet a sok technikai csoda, telepítések, kábelek stb. de ami jött az a meglepetés volt, másfél óra alatt a kölykeimet néztem a notebookon, ebből is a nagy része a kamera helyének kiválasztása volt, hogy az almot legteljesebben beláthassa. Amire szükség volt az egy 220 V-os konnektor (ami amúgy is megvolt), a kennelben felszerelt kamera  és házunk közti Internet kapcsolat egy vezeték nélküli eszközzel oldották meg – ennyi.

Összefoglalva másfél óra megérkezésük után néztük feleségemmel a kölyköket a notebook képernyőjén, hangjukat is hallottuk! Örült a család, lányaink akik Luxemburgban élnek nagy örömmel fogadták a hírt, hogy elindult az Internetes Foxterrier „Valóságshow” és nap mint nap élőben láthatják a kutyusok fejlődését.  Aggályaim azért voltak még, mi lesz, ha etetek, takarítom a kennel, mivel én nem szeretnék részese lenni a valóságshow-nak? Kikapcsolom a hosszabbító kábelt és ennyi, de vajon az élőadás elindul-e majd ismét beavatkozás nélkül? Mint kiderült teljesen feleslegesen aggódtam, bekapcsolás után 1 perc elteltével ismét üzemelt a kamera és ment az elő adás!

Eukanuba referencia tenyésztőként megmutattam a kamera közvetítésünket területi képviselőnknek, akinek nagyon tetszett a dolog, ezután a Eukanuba marketinges referense felvette velem a kapcsolatot, azt kérdezve hajlandó lennék-e a kamera közvetítésébe elhelyezni a Eukanuba logót.Demonstrációként a DogCam kollégái betették ezt a logót a kamera képébe a maguk logója mellé, mindezt úgy, hogy csak egy telefonbeszélgetés volt köztünk, a kérdésemmel, hogy lehetséges-e a logó elhelyezése, a telepített kamerán minden beállítás távolról történik, semmi szükség kijönniük a helyszínre, mi meg büszkélkedünk azzal, hogy mindenki látja, hogy referencia kennel vagyunk és minőségi táppal etetjük kutyáinkat.

A DogCam kamera címet (először a dalmata.eu oldalon jelent meg) kitettem a saját honlapunkra, Facebook-ra , megadtam tenyésztő és más barátaimnak valamint mindenkinek, aki kölyök után érdeklődött.

A DogCam nagy segítség a kölykök értékesítésében. Eddig is volt weboldalam, készítettem a kölykökről fényképet, sőt rövid videókat is. De nincs ahhoz  fogható, mint amikor egy potenciális gazda élőben tudja nézni nap mint nap a kölykök fejlődését, és így meg tudja ismerni és könnyen ki tudja választani a neki megfelelőt.

Volt, hogy egy érdeklődővel telefonon beszéltem, és mondtam, hogy nézze a kamerát, mert megmutatom az ajánlott kölyköt élőben. Kezembe vettem a kölyköt, szembe fordítottam a kamerával, és minden oldalról megmutatattam neki. Éppen hogy csak megsimogatni nem tudta a kölyköt, annak ellenére, hogy az érdeklődő több száz kilométerre volt tőlünk, ugyanígy később a kölykök mozgását is láthatja élőben minden beállítás és finomítás nélkül.

Az egyik kan kutyánk Németországból van nálunk „bérbe”. Az ő gazdája is nagyon örült amikor a kutyáját a kamerán keresztül élőben megmutathattam neki és a tőle származó kölyköket.

Sokan elcsodálkoznak rajta, hogy milyen tiszta a kamera képe. Igen, ez nem is egy szokványos web kamera, hanem egy komoly strapabíró professzionális eszköz, amihez nem kell PC-t üzemeltetni. Sajnos az Internet sebessége nem túl nagy nálunk, így ha sokan nézik a kamerát egy kicsit szaggatott  a mozgás, de így is nagyon élvezetes az élő közvetítés!

A DogCam kamera nagyon eredeti eszköz a kölykök reklámozására.Amióta felszerelték nálunk többen kerestek már meg avval, hogy látták a kamerán a kiskutyákat, és érdeklődnének utánuk, nőtt a weboldalunk nézettsége…

Az is nagyon jó hogy a munkahelyemről is rá tudok nézni a kennelre. De ha otthon vagyok, most már nem kell mindig kirohanni a kutyákhoz, ha hangoskodnak, csak ránézet a notebookomon a kamera képére, és már is látom ha gond van. A kamera képe mobiltelefonnal is megnézhető, ami által a kamera élő képe mindenhol elérhetővé válik. Hamarosan ezt is ki fogom próbálni!

Ezúton is köszönetet szeretnék mondani a DogCam csapatnak az ötletért valamint a telepítésért!

A tapasztalataim alapján a DogCam-ot minden tenyésztőnek csak ajánlani tudom!

U.I. Ez nem reklám, ez a VALÓSÁG!

A kérdésekre szívesen válaszok a 20/595-2020 telefonomon.

Sebők Attila

„of Mecsek Valley”